Vårt valg var en Nidelv 26

Erfaringer med snekke fra Kristiansand til Gøteborg

Logg for sommeren 2012

 

Vårpuss

Sjøsetting

Setter garn

Fisking med barnebarn

Pinsen

Sommerferie med mye vind og hyggelige besøk

Tau i propellen

Strømstad og Smuglere

Værfaste i stiv kuling

Havblikk

Fornminner

Jettegryter

Endelig fisk å få

Høstturer

Flyshow

Siste tur og opptak

 Lørdag 24. mars vårpussen starter

Veldig pent vær i dag. Liv og jeg drar til Gressholmen.

Blåveisen blomstrer allerede.

Pakker ned presenning og stativ og setter kalesjen inn med impregnerering. Tar 17 fergen tilbake.

Handler to nye fendere, bunnstoff og marine sealent med primer på Biltema.

25. mars polering

 Liv og jeg drar til Gressholmen. Vi polerer hele båten og tetter luken foran med primer og marine sealant. Jeg pusser propellen

Sjøsetting

Klar til Sjøsetting på Gressholmen

4. april stoffing

Fremdeles kjølig og pent vær - det har vært nattefrost men er meldt pluss 7 på dagen. Liv og jeg reiser til Gressholmen

Skal fylle et par riper i gelcoaten men det viser det seg at den gamle gelcoaten er ubrukelig. den er helt inntørket. Når vi etterpå kommer til Best Marin har de påskestengt fra kl 15 så det får heller vente.

Får stoffet ferdig. Det går ca 2 liter. Lakker småsår på teaken innvendig. Setter opp topplanternen. De nye sementbrygga er kommet på plass. Avtaler med Henning at jeg kommer tilbake i morgen i tilfelle det er noe jeg skal gjøre der

14. april sjøsetting og frosker 

 

Jeg drar til Gressholmen og får sjøsatt båten. Installerer vaieren til sumloggen og fyller vann på Lindøya.

Det meste virker som det skal. Har riktignok glemt å skru av kranen på badeplattformen så vannet blir borte. Ankervinsjen fungerer delvis.

Fikk heist ankeret et stykke, men når jeg stoppet og prøvde på nytt virket det ikke. Sumloggen virker, men ser ikke ut til å vise korrekt fart.

Dorger litt uten å få noe. Legger meg til i Bjørnhuebukta på Håøya.

På sjøen

Går en tur opp og kommer til det lille tjernet der. Det vrimler av frosk i vannet, de kvekker vilt. Det er en ganske uventet naturopplevelse for meg.

Frosker Frosker som svermer

Det er ganske kaldt. Legger meg og leser i forkabinen med varmeapparatet på. etter et par timer slår varmeapparatet seg av. antar at det er batteriet som er tomt.

15. april 

Kjører inn til Sætre for å fylle vann. Drar til Drøbak der jeg møter Liv som har tatt bussen ut. Vi kjører til Hallangspollen og prøver å fiske litt men vi får ingen ting.

Kjører hjemover. Det blir pent vær etter hvert, men det er kjølig. Rekker bare så vidt siste fergen inn, men det hadde heller ikke vært så farlig om vi måtte overnatte en natt til.

28 april - setter garn

Liv og jeg tar en båttur til Steilene. Det er sentrumsløpet i byen så det er umulig å parkere i Kongens gate. Finner en plass på Vippetangen, men må betale 300 kr for den, det er  150 per døgn.

Pent og litt kjølig vær. Setter garn like utenfor Steilene.

Dessverre virker verken varmeapparat eller ankervinsj.

29 april

Pent vær i dag. Tar det rolig på Steilene, ligger og drar oss og leser.

Trekker garnet og får fire små flyndrer. Garnet har viklet seg sammen igjen, jeg tror det har ligget flatt på bunnen. Må finne noe flytende for å holde det oppe.

Møter Sindre på Vippetangen. Han har syklet til byen. Vi putter sykkelen bak.

Viktor tar med sykkelen til Husebyleiren

6. mai - fisking med barnebarn

Liv jobber. Jeg tar en tur sammen med Niklas og Christine med barna til båten. vi drar til Ildjernet og setter garn og fisker. Vi bruker reker og blåskjell som agn.

Niklas

Får en pen torsk på blåskjell. Den veier vel et par kilo.

Alle drar hit etterpå og vi koker fisken. Steker løk og poteter som tilbehør. Mathias er faktisk glad i fisk, ikke alle barn er det.

7. mai

Det er generalforsamling i Gressholmen båtforening kl 18 på Gressholmen kro. Jeg drar rett fra jobben. Liv kommer også med neste ferge. Det er ferdig ca kl 19.

Vi drar ut til Ildjernet og henter garnet. Det er kun en liten flyndre og en liten hvitting. Garnet har blitt temmelig flokete, så det frister lite til gjentagelse, men jeg lærer vel etter hvert.

20. mai

Kjører Viktor til Huseby, han skal være der til kl 8.

Liv og jeg drar videre til Gressholmen. Jeg lapper hullet i gummibåten med lappesaker beregnet for sykkelslanger, men det holder dessverre ikke.

  Viktor med Army cut

Viktor ringer og sier han har fått perm til i morgen og gjerne vil møte oss. Vi møtes på Frognerstranda og legger sykkelen hans foran på båten. Det er pent vær og vi drar til steilene og kjøper en vaffel.

Viktor punkterer sykkelen på Gressholmen.

25. mai Pinse

Liv og jeg drar til Gressholmen fredag kveld. Vi tenker å bruke hele Pinsen frem til mandag i båten. Jeg reparerer gummibåten med repair kit før vi drar videre.

Vi legger oss til på Nesoddlandet rett sør for Ildjernet. Pen vær og Idyllisk sted, men det kommer etter hvert en del mygg ved land 

Vi løsner landfortøyningen sånn at vi blir liggende på svai og da blir det myggfritt. Dette er vel første gang vi har overnattet på svai.

Avtaler med Lisa at vi skal møtes i Drøbak dagen etter.

26. mai - Besøk av Sindre, Lisa og Leona

Tar med noen blåskjell å fiske med.

Liv finner ut at vi har en vannlekkasje i kjøkkenvasken, men vi venter med å reparere den

Vi kjører videre til Søndre Langåra der vi spiser frokost og går en tur til klokketårnet i nord.

Ved 13 tiden treffer vi Sindre, Lisa og Leona i Drøbak. Vi legger oss like ved Børrebråten og vi får seks torsk og to flyndre. Minst 5-6 kilo sammenlagt.

Vi bruker både blåskjell og reker til agn, men det biter bare på blåskjellene.

Lisa rydder i fiskesakene.

Det er ganske varmt og jeg tar en liten dukkert, men vannet er ganske kaldt, måler det til 16 grader.

Vi mister en fender, men heldigvis ser Sindre det, og vi fisker den opp igjen. Det er jeg som har knytt den glatte polyesterlinen litt for dårlig fast.

Vi kjører til Oscarsborg og går en tur og ser på kanonene. Spiser to av torskene til middag. På kvelden drar vi over til nordsiden av Bergholmen. Pent vær og flott solnedgang.

Viktor hadde sin første gardevakt i dag. den var på Akershus.

27 mai - Niklas og Christine kommer på besøk

Vi går en tur til Mineobservatoriet. Det er ganske kronglete å ta seg frem i begynnelsen, men blir bedre etter hvert.

Niklas ringer og vi avtaler at Christine han og Mathis skal møte oss i Drøbak.  Koker resten av fisken i Drøbak slik at det blir middag til alle.

Lager også en hel bløtkake der. Bruker hjulvisp til å piske krem, det er mye lettere enn sausevispen jeg brukte i fjor.

Sindre, Lenona og Lisa drar hjem, og vi andre drar for å fiske på samme sted som dagen før. Det blåser dessverre ganske mye, og nå får vi bare to torsk, men det er jo noe.

Niklas og co tar med fisken hjem. Liv og jeg drar tilbake på samme stedet på Bergholmen og overnatter der.

28. mai

Jeg reparerer vannlekkasjen i kjøkkenvasken. Slangeklemmene på tilførslene må strammes litt og "form a gasket" brukes på avløpet.

Vi kjører hjemover langs vestfjorden. Det båser ganske kraftig opp og blir også kjølig. Vi kjører på innsiden av Nesøya og stopper og tar mat ved Neskollen båtforening. Liv har blitt tipset om en ledig plass der til 10 000 i året, men jeg er ikke sikker på at det er noen fordel.

Vi rekker 18:40 fergen hjem.

 

23. juni - midtsommer

Liv og jeg drar til Gressholmen med 20:40 fergen og vi kjører til Steilene. Det er bål og musikk der

24. juni Steilene

En del regn og vind i dag. liv og jeg ligger på Steilene. De tre små hyttene i signalfarger har kommet opp igjen. Vi tar en tur til dem. Ankervinsjen virker litt igjen. Når vi nærmer oss Gressholmen går plutselig ankeret ned. Det skyldes nok at jeg hadde fjernkontrollen i lomma og kan ha kommet borti knappene. Vi rakk derfor ikke fegen og jeg kjørte Liv til Vippetangen så tok hun bilen til jobben. Hun har  kveldsvakt fra kl 15.

19. juli - sommerferie med mye vind og hyggelige besøk

I dag drar Liv og jeg på båtferie og vi tenker å bli minst to uker, kanskje tre. Ferden går som så ofte før ned langs Svenskekysten og vi håper å få mye besøk.

 

Mathias som er en ivrig fisker kommer på besøk

Sindre kjører oss til Vippetangen kl 17:25. Det regner en del underveis, men klarner opp på kvelden.

Vi drar til Storskjær rett sør for Håøya. Storskjær er sjøfuglreservat i hekketiden fra 15. april til 15. juli. Det er hundrevis av fugler der som bråker ganske mye. 

En båt kommer og de roper at øya er fredet, men jeg forteller at det står klart og tydelig på plakaten her at fredningen bare gjelder frem til 15. juli.

Vi har med Livs pc. Sindre har brukt den og har fylt disken med masse filmer. Vi ser halvparten av filmen "Mennesker i solen" på pc før batterier er slutt. Morsom film som også er litt til ettertanke.

Må opp et par ganger for å justere fortøyningen ettersom strøm og vind snur. Ankervinsjen er uten liv.

20. juli -tau i propellen

Vi drar innom Filtvet ettersom de har pleid å ha billig diesel, men nå er dessverre pumpene der fjernet.

Vi kjører til Son og handler litt og lader batteriet på pc-en og startbatteriet på båten. Håper at et fulladet startbatteri kanskje kan få liv i ankervinsjen.

Jeg regner med å fylle diesel i Moss men der finner vi faktisk ingen stasjon så vi drar videre til Fuglevik båthavn. Da er vi nede på rødt merke på dieselviseren.

Vi fyller 151 liter til 10,35 kr per liter.

Vi kjører videre til Flatskjæra ved Strømtangen. Dorger litt underveis men får ingen ting.  Det regner litt i Son men det klarner opp etterhvert. Det er kjølig og med en del vind fra nord.

Får et tau i propellen når jeg skal legge til på Flatskjæra. Det har tydeligvis hengt etter båten og kommer i propellen når jeg bakker. Slenger ut dreggen og får på meg våtdrakta og dykkermaske.

Det er heldigvis ganske varmt i vannet og det går lett å få bort tauet.

Det er dessverre fremdeles ikke noe liv i Ankervinsjen.

Noterer 2828 motortimer og 9245 nm.

21. juli Strømstad og smuglere

Strømstad

Våkner ca halv seks av at båten slår mot land. Ankerkjettingen har ikke kommet helt ut og ankeret har ikke feste. Merkelig at vi ikke så det i går. Må huske å sjekke slikt bedre. Jeg kaster loss og kjører til en lun vik like nord for Strømtangen,

og legger oss på svai med dreggen der. Det er pent vær i dag men litt vind fra øst tidlig om morgenen, senere stilner det helt.

Ettersom det er rolig vær kjører vi ytre rute til Strømstad. Den går på utsiden av Vesterøy og forbi Akerøy og Tistler. Det er spådd vind mot kvelden men det er rolig når vi kjører.

Vi har dessverre ikke noen antenne å henge gjesteflagget på, tror den ligger hjemme.

Vi er ved Strømstad kl 14. Vi tar en "mjukglass" som er veldig god. Jeg demonterer ankervinsjen og konstaterer at elmotoren ikke fungerer. Det er altså ikke bare snakk om dårlig kontakt.

Jeg ringer både Lisa, Niklas og sindre for å høre om noen av dem har tenkt seg nedover. I så fall kan de ta med vinsjen tilbake. Sindre sier han kanskje kommer i morgen eller mandag.

I Strømstad er det god stemning med gatesang rett overfor båtplassen vi har fått. Vi drar videre ved 19 tiden og slår oss til på en lun uthavn et like utenfor Strømstad.

Leser Arthur Omres Smuglere. Det er en kort roman som later til å være basert på hans egne erfaringer som smugler i forbudstiden. Jeg anser det som en "båtbok" fordi det for en stor del handler om smugling i småbåter fra Sverige til Norge.

Det høres svært farlig ut ettersom de møtes og laster om ved Tistler og ved Grisebåene, gjerne i dårlig sikt og i høy sjø og med dårlige farkoster.

 

22. juli Ramsö

Vi kjører videre gjennom vikene sør for Strømstad, forbi Daftö og ender opp på Ramsö. Det er en liten øy sør for Koster. Det er gjestehavn her og noe gammel bebyggelse som sikkert benyttes av sommergjester nå. 

Vi tenkte å kjøre videre etter å ha sett oss om på Ramsö, men etter hvert blåser det såpass mye opp at vi velger å bli.

23. juli værfast i stiv kuling

Det blåser stiv kuling 16 m/s hele dagen så vi velger å ligge værfaste. Flytter båten til en lunere plass lenger inn på Gjestebrygga. Der er det strøm. De tar 150 kr med strøm 110 uten, ganske billig.

Det blir litt underholdning når naboen på utebrygga skal flytte båten. De setter ankerkjettingen i propellen og det kommer tre

gummibåter for å hjelpe til, jeg hjelper også til fra land. Vi haler båten tilbake til brygga med et langt tau og en dykker må løsne ankeret.     

Liv og jeg går en tur til på Øya og ser på naturen og bølgene. Det er flere fine sandstrender her.

24. juli - det løyer litt

Det løyer litt men det er fremdeles 13 sekundmeter når vi drar fra Ramsö tirsdag formiddag. Det er umulig å kjøre sørover i bølgene så vi gå inn til Strømstad igjen. Går litt i byen og ser og handler.

Niklas ringer og sier at de vil komme en tur på torsdag. De skal ta toget fordi Mathias lett blir bilsyk.

Kl 19 er det allsang i parken. Da dukker byens fastboende befolkning opp, mange av dem oppe i årene. De deler ut sanghefte med blant annet "Rosa på ball" og andre kjente svenske sanger. Veldig artig å være med på.

Vi velger å overnatte i Strømstad selv om det har blitt ganske dyrt; 280 kr, men da er strøm, dusj og internett inkludert.

 

25. juli havblikk

I dag er det pent og rolig vær og det er spådd pent en stund fremover. Vi stopper i Hamburgsund. Jeg kjøper en ny radioantenne og en ny åre ettersom jeg har mistet en. Begge tingene koster 300 hver.

Vi legger oss på nordsiden av Pinnö utenfor Grebbestad. Fra denne plassen har vi utsikt til havet og solnedgangen, likevel er det helt stille.

Vi avtaler med Niklas at vi skal møtes i Fjellbacka neste dag.

26. juli besøk av Christine og Niklas med barn

Når vi er på vei til butikken ringer Niklas og sier at de er fremme. Vi møter dem ved kirken. Mathias blir med Liv og meg og handler mens Niklas Christine og Markus parkerer.

Vi kjøper kakebunn, marsipan og kremfløte for å lage en noe forsinket bursdagskake til Liv.

Vi drar til Porsholmen og bader. Dessverre glir jeg på svaberget når jeg skal fortøye og slår høyre stortå og skinnlegg. Det blør og ser stygt ut, men det ser ikke ut til at noe er brukket. Liv plastrer det.

Senere prøver vi å fiske litt med blåskjell uten å få noe som helst. Nattehavnene blir på Gluppø / Feskøn. Dette er vestkystens mest populære uthavn. Her ligger det et hundretalls båter i en lun vik ganske langt ute i skjærgården.

Jeg visper krem med hjulvisp. Svensk krem har 40% fett, mot 35% i Norge. Det ser ut til å går raskere å vispe denne kremen stiv.

Jeg ringer til Sindre og vi avtaler at han skal kjøpe elektromotor til ankervinsjen på Ilas i morgen, så kan Lisa ta den med når hun kommer. Jeg vil da montere motoren på vinsjen selv.

Synd jeg ikke tenkte på den muligheten før, jeg har hele tiden tenkt at vinsjen måtte til ilas for å bli påmontert en ny motor.

  Niklas og Christine med barn

27. juli Fornminner

Det sies å være en spesiell type fornminne her i form av en del stenringer som er rester av en slags overnattingssteder for fiskere. Dette er forklart både i Ted Knapps "Fakta og skrøner om Bohuslan" og et skilt på øya.

Jeg finner noen av dem, men de er ikke så lett å skille fra vanlige stenhauger. Området er veldig overgrodd av tett kratt og ganske vanskelig å ta seg frem i.

Jeg har sår på skinnleggen fra i går og nå rispes jeg enda mer opp på leggene i dette krattet.

Vi prøver å dorge og fiske med blåskjell men får ingen ting i dag heller. Christine og Mathias får iallfall en strandkrabbe på blåskjell senere.

Vi finner en sandstrand lengst ut i skjærgården hvor vi bader og soler oss. Niklas og co drar hjemover ved 18 tiden.

I Fjellbacka gjestehavn finner vi ingen plass men vi legger oss på en privat plass for å fylle vann.

Deretter drar Liv og jeg tilbake til Porshholmen fordi jeg ikke kan finne igjen Knausgårds "Min kamp 3" som jeg leste på stranda der, og den ligger ganske riktig akkurat der vi satt dagen før.

Det er en veldig varm og stille kveld og vi legge oss til for natten på en annen idyllisk øy utenfor Fjellbacka som heter Nordre Fotstillen.

Ringte til Sindre, men han hadde dessverre ikke rukket å kjøpe ankervinsjen. Han hadde blant annet vært på Bunnpris i Hønefoss i en jobb han har sammen med Andreas. De skal kjøpe øl og notere om de blir spurt om legitimasjon.

28. juli Viktor, Lisa og Leona kommer

Jeg monterer radioantenna jeg kjøpte i Havstenssund og binder det svenske gjesteflagget fast til den. Før hadde vi gjesteflagget til lanternemasta på midten. Tar en tur til Bovallstand.

Dette blir nok det sydligste punktet i år ettersom ferien er over halvveis. Vi legger oss til ved Långøn like nord for Bovallstrand.

Dessverre kommer fortøyningstauet under baugstigen og når jeg skal trekke båten inn så jeg brekker festet på baugstigen.

Dette er det samme som skjedde for et par år siden og da reparerte Per på Gressholmen den. Nå tenker jeg at jeg skal prøve selv.

Ved 18 tiden ringer Lisa og sier at hun, Leona og Viktor kommer nedover i kveld.

Vi møter Lisa og co ved 23 tiden i Bovallstrand. Det har blitt helt mørkt så vi legger oss på svai innenfor Långøen.

Sitter og prater til 01 tiden.

  Lisa og Leona

29. juli - Jettegryter

Vi kjører til Dannemark og fisker litt strandkrabber. Prøver også dorging og blåskjellfiske men får ingen ting. Ser en bronsealderrøys, en grav og masse spor av stenhuggervirksomhet.  Det er pent vær men kjølig, 16 -17 grader og litt vind.

Vi tar en tur rundt Hamburgø og legger oss til ved Alvøn for å spise middag. Denne øya har Sveriges største samling jettegryter, det skal være 96 stykker på den lille øya.

Dessverre er det litt kronglete å komme inn så vi legger oss heller på svai. En hjelpsom nordmann kommer ut med gummibåt og spør om vi har problemer.

Han sier at vi må følge overrettsmerkene, jeg ser dem når han nevner det.

Tenkte å ta gummibåten inn, men det begynner å bli sent så vi kjører tilbake til Bovallstand. De tar med ankervinsjen så skal Lisa kjøre innom Ilas en dag.

Liv og jeg kjører tilbake til Alvø. Nå er det såpass sent at vi legger oss på svai igjen.

Jettegryte på Alvøn

30. juli

Pent vær i dag men litt kjølig. Jeg tar gummibåten inn til Alvø og ser på jettegrytene. Det er virkelig imponerende mange og store. Tar noen bilder.

Liv og jeg kjører nordover gjennom Hamburgsund og stopper i Grebbestad.
Vi handler og tar en softis på brygge. Finner et koselig bakeri der også men det får være til en annen gang.

Ferden går videre nordover. Fyller 40 liter diesel i Havstensund. Noterer 2055 motortimer og 9397 nm. Kommer til Saltøn ved 21 tiden der legger vi oss på svai med både anker og dregg ute.

Jeg gjør meg ferdig med Knausgård min Kamp 3. Har lest litt til og fra på denne i flere måneder. Jeg syns dette er den beste av de tre bøkene jeg har lest. Den første var også ok, men toeren var en skuffelse.

II bok tre er det barndommen som skildres og der kan man kjenne seg godt igjen. Har av og til lest høyt fra den for Liv ettersom det er situasjoner der som er morsomme å høre om.

31. juli - endelig fisk å få

Det blåser litt mer i dag. Vi prøver oss utover mot Koster, men må snu på grunn av bølger så vi drar innover.

Ved Råssøsund er det en butikk og en kafe med en utstilling av Kosterhavet Nasjonalpark. Mye interessant å se om de to tilstøtende nasjonalparkene ytre Hvaler og Kosterhavet.

Jeg postlegger et nytt kort til mamma.

Jeg kjøper agnsild i butikken, 30 kr. Vi forsøker oss med den mellom Tjärnö og Daftö og får tre makrell og en horngjel i løpet av en times tid.

Det var nok den agnen som skulle til. Synd vi ikke kjøpte agnsill når ungene var her. Vi spiser middag med poteter og fisk på stedet.

Jeg tar et bad, ganske deilig vann selv om det er kjølig i lufta.

Vi legger oss på Indre Buholmen. Det blåser en del fra havet, men vi ligger i ly.

1. august - Koster

Koster er neste stopp. Først kjører vi en runde mellom småskjærene sørvest vor Koster for å se etter sel, men vi finner ingen.

Det er likevel artig å kjøre mellom disse holmene. Det er en del lune natthavner mellom disse skjærene og flere båter har lagt seg der.

Som havn velger vi å Kyrkosund på Sydkoster. Det er god plass, men det er en enkel havn uten verken vannslange, dusj eller internett. Det er strøm, utedo og en spring for påfylling av vannkanner.

Vi leier to sykler, 100 kr per stykk for dagsleie. På Ekenes er det 60 per stykk. Vi sykler til Kostersund og Ekenes og et Galleri med utstilling av glasskunst og fotografier. Det blir en softis ved butikken.

Halv åtte er det en liten kirkekonsert i kirken her med to kvinnelige sangere, den ene på klaver, og en mannlig bassist. De synker noen kjente viser og noe egenprodusert på svensk og engelsk og litt fransk.

Lisa ringer fra Ilas de skal se om motoren kan repareres før de eventuelt skifter den. Det er ikke mulig å sette inn en 1000w motor på denne vinsjen.

Kjøper noen nye skjeer til dorgene og reparerer disse. Har et titalls som er litt i uorden, noen er det bare sene på.

2. august - Tilbake til Norge, Tordenskiodbukta

Overskyet og lite vind.

De ringer fra Ilas og sier at ankervinsjmotoren ikke kan repareres, den må byttes. det koster 3550 og den skal bli ferdig il løpet av dagen. Jeg skriver melding til Lisa at den kan hentes..

Vi går inn til Strømstad. Det er overskyet, men varmt og fint. Går litt i byen og kikker og handler. Jeg tar en dusj.

Ved 16 tiden drar vi videre over Sekken til Norge. Det er helt nesten vindstille, men det regner av og til.

Tordenskioldbukta på Nordre Sandøy blir overnattingshavn. Det er mange andre båter her og vi finner en plass innerst i bukta. Dessverre er det litt grunt så jeg må opp i løpet av natta for å flytte oss litt.

Hører sauer breke på land.

3. august - Stoppes av vind og bølger

Niklas ringer og spør om det er ok at de kommer i morgen. Det er selvsagt bare hyggelig. Vi blir enige om å møtes i Son.

Han sier også at han har tenkt å hente ankervinsjen på Ilas i dag og ta den med når han kommer.

Det er så mye bølger ut fra Fredrikstad at vi ikke vil runde Strømtangen. Vi legger oss heller på en lun Gjestehavn rett øst for Strømtangen. Tar kveldsmat på uterestauranten,
"Tusen Seil".

Jeg ringer Niklas og sier at vi heller får møtes på Mærrapanna ettersom vi ikke har kommet så langt som vi tenkte.

 

4. august - vi kommer så vidt videre

Det blåser i dag også og det er bare så vidt vi kan runde Strømtangen.

Vi legger oss på samme plass som den vi brukte når vi dro til Arve og Anette.  Niklas parkerer på rett parkeringsplass, men de tar en annen vei ned til Mærrapanna og vi roter en halvtimes tid før vi finner ut av det.

Niklas og Christine har med Mathias og Leona, mens Lisa passer Marcus. Mathias leker mye bedre med Leona enn med Marcus.

På grunn av barnesetet til Marcus har de byttelånt bil og glemt ankervinsjen, dermed får det vente til etter ferien.

Vi kjører på innsiden av Hankø og går i land på Risholmen. Rhodendoronen blomstrer ikke nå, så det er ikke like praktfullt som sist, men likevel pent.

Det er en fin sandstrand å vasse på her, men det er litt for kjølig til at det er fristende å bade.

Rett innenfor Risholmen prøver vi fiskelykken . Det blir en minitorsk og tre små makreller. Gudskjelov at det iallfall ble noe. Det bet bra etter hvert og vi kunne nok fått flere, men Niklas og Christine måtte reise tidlig tilbake til Marcus.

Det blåser 11 sekundmeter og Niklas og co. går derfor av på Nordsiden av Mærrapanna slik at vi slipper å runde utenfor i bølgene der. GPSen viser at det ikke er særlig langt å gå.

Det er virkelig store bølger når vi går ut nord for Risholmen for å kjøre videre nordover, men straks vi har rundet neset har vi bølgene bakfra og da går det bra. Vi legger oss på svai i Evjesundet ved Larkollen.

 

5. august - hjem igjen

Vi reiser fra Evesundet ved 9 tiden. Det er ganske pent vær men det blåser fremdeles en del fra sør. Stopper i Son og tar en kake og kaffe. Stopper også i le av Steilene og spiser og forsøker en siste gang å fiske med resten av agnsilda men vi får ingen ting. Det blir 16:40 fergen hjem og Sindre henter oss på Vippetangen.

Gresset i hagen har kommet seg ganske bra, men det er noen steder det er bart. Jeg vil vente et par uker til før jeg eventuelt sår om igjen på de bare partiene.

31. august Høstturer

Henter ny Glødeplugg på Autolyd. Den koster 330 kr.

Møter Liv ved Vippetangen. Vi tar 17:25 fergen ut. Jeg monterer ankervinsjen og den fungerer heldigvis utmerket. 

Ny glødeplugg har imidlertid ingen innvirkning  på varmeapparatet så der må jeg forske videre. Apparatet slår seg av etter 2-4 sekunder.

Ser at jeg kan fjerne en elektrisk del uten at oppførselen endres, det kan kanskje være et spor.

Vi legger oss til på søndre Skjærholmen. Været er vakkert.

Ankervinsjen blir endelig byttet

 

 

 

1. september  flyshow

Det er pent vær og krystallklart vann i fjorden. Jeg tar et bad og snorkler litt. vi går en liten tur på Skjærholmen. Det er mye blomster her og en mengde gressløk og jordbærplanter men ingen jordbær.

Jeg tar med en tue gressløk til hagen

Det er flyshow i Oslo og vi ser det på avstand fra Skjærholmen. Vi møter Viktor, Lisa og Leona ved Frognerstranda kl 15. Det er helt fullt av småbåter i indre fjord, nesten ikke mulig å komme frem.

Vi ankrer opp og ser showet. Det er litt vind men sol. Showet er bra spesielt avslutningen med åtte franske jagerfly. Det er vel verdt  å se på. Vi lager middag og spiser mens vi ligger der.

Lisa drar hjem etterpå, men Viktor og Leona blir med til neste dag. Vi kjører til Steilene og overnatter der.

15. september - Fest i båtforeningen

Løper først Birken og drar deretter på Båtforeningsfest på Gressholmen

Blir kjent med et par fra Finnmark som er nye i foreningen i år. Det er Rune og hans frue  

Rune er kokken og står for gryterett med reinsdyrkjøtt.

16. september

Ganske pent vær i dag også men en del vind.

Vi tar en tur til Husebergøya. Det er ingen der nå og vi utforsker den litt. Det ligger to hytter på toppen, den ene er en kystledhytte.

Brygga er ny og innenfor er det en flott grillplass med en skal gapahuk rundt. Det er nettopp ferdig og det ligger en haug med materialer der som skal kastes.

 

29. september - årets siste tur

Jeg drar til båten med 16:45 fergen.

Bruker tralla på trillebagen til presenningen. Den veier 40 kg så tralla er til god hjelp.

Jeg kjører ut til nordsiden av Håøya. Det er nesten helt vindstille. Ankervinsjen virker ikke og jeg legger meg likegodt på svai.

Varmeapparatet virker fremdeles ikke og det er en ganske kjølig kveld så jeg kryper tidlig til køys.

30. september

I dag virker heller ikke GPS-en

Kjører til Sætre for å se på ladingen og fylle diesel. Stasjonen åpner imidlertid ikke før 11, så diesel blir det dårlig med.

Jeg kjører farlig nær et skvalpeskjær så jeg må bli flinkere til å orientere meg med sjøkart uten GPS. Kjørte farlig nær et ved Steilene i går også med GPS og det var ren sløvhet. 

Finner ut at årsaken til at verken ankervinsj eller GPS ikke virker rett og slett er at en bryter er slått av. En feilkobling har gitt litt strøm likevel, jeg kobler om riktig nå.

Det er sol og utmerket vær. Kjører rolig tilbake til Gressholmen. Dorger litt uten å få noe.

Får heist båten på land, tatt oljeskift og tappet vann samt strekt ut den nye presenningen. Den er massivt tung, 40 kg, men jeg får den da på. Holder på fra kl 13 til 18 og da må jeg gi meg for å nå siste fergen. Dessverre har jeg ikke rukket å få opp jolla og har ikke surret alt så godt som det burde vært, men jeg får komme tilbake en ettermiddag og ordne det.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Andre årslogger

Klikk på bildene for å se dem i større format

På sjøen

Så er vi på vannet igjen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Gluppö er en populær uthavn

 

 

 

 


Flere jettegryter på Alvö utenfor Fjellbacka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maneter video
Video: Mengder av brennmaneter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16 sekundmeter vind
Video: Det var sterk kuling på Resö

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Artig arkitektur

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kveldsidyll

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Resö

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Resö

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Näckrosor, lindblommor och camomill. Låt dom få leva dom är jo så sköna

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Kapteinen leser

 

 

 

 

 

 

 

 


Skjegget gror fælt i ferien

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Christine og Mathias

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Godvær og medvind
Video: Godvær og medvind på vei fra Hankø til Moss

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Video: Torsken biter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Steilene

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Steilene

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leona

 

 Andre årslogger