Vårt valg var en Nidelv 26

Erfaringer med snekke fra Kristiansand til Gøteborg

Båtkjøp

2006 var året vi bestemte oss for å kjøpe båt. Vi hadde lenge tenkt tanken, spesielt far i huset som husker at hans foreldre hadde en tresnekke da han var liten. Da var det en 21 foter med 4 hesters Solo motor som var familiens fartøy på vei til telting på Håøya og Hjelp i Oslofjorden.

Kravene nå er litt større, om enn moderate sammenlignet med hva mange andre har. Det viktigste er:

1. Båten skal kunne brukes til overnatting for minst 4.

2. Båten skal ha et toalett

3. Det skal være mulig å bruke den for nybegynnere

Modeller vi seriøst vurderte var Saga 27, Nimbus 2600, Sandnes 28, Nidelv 28 Classic, før vi landet på en Nidelv 26 Classic.  I ettertid er vi overbevist om at dette var det riktige valget for oss. Båten er enkel å manøvrere, den er god i sjøen og utnytter sine 26 fot maksimalt.

Faktisk er det hele seks sengeplasser for voksne, to i akterkabin, to i frontkabin, en i stikklugar og en på sofaen i salongen oppe på dekk.    

 

Utstyr vi setter pris på

1. Toalett med septik

Båt uten toalett blir lett en ting for menn alene, og slik vil vi jo ikke ha det.  Enkelte litt eldre båter har toalett med utslipp rett i fjorden uten septiktank. Dette er veldig upraktisk. Ligger man i uthavn og vil bade rett ved båten ønsker man ikke dette utslippet, og ligger man i gjestehavn er det ikke lov. Septik skal tømmes 300 meter fra land. Toalettet bør selvsagt ha saltvannsspyling så du slipper å bruke ferskvannet til det.  

2. Varmt og kaldt vann

Det selges faktisk båter i bruktmarkedet til flere hundre tusen uten varmtvannsbereder.  Det å ha en stor vanntank og varmtvannsbereder gjør det langt hyggeligere å bruke båten, spesielt på langturer

3. Anker, dregg og ankerkjetting

Vi har et enkelt skålanker. Dette er et anker som ikke oppnår de beste testresultater. En fordel med skålankeret er imidlertid at det ikke så lett fester seg inn i andre tau og kjettinger som ligger ute i gjestehavner. Vi vil likevel ikke anbefale skålankeret som anker, men så langt har vi klart oss med det.

Det vi anbefaler er imidlertid å bruke kjetting hele veien, ikke tau. Tyngden av kjettingen bidrar til at draget på ankeret blir mer horisontalt slik at det gir bedre feste.

Vi har også en dregg som reserve. Dersom det er påkrevet legger vi ut både dregg og anker.

4. Ankervinsj med fjernkontroll.

En ankervinsj er god å ha, spesielt om du liker å ligge i ro og fiske. En fjernkontroll gjør vinsjen langt mer anvendelig ettersom man da kan stå i akterenden der ankeret er, og betjene den slik at man har kontroll over slipp og letting.

 5. GPS

En GPS med god, lyssterk skjerm er nærmest et must for oss.

6. Dybdemåler eller ekkolodd

Det gir en ekstra sikkerhet å ha oversikt over dybdeforholdene. Man kan da i noen tilfeller tillate seg å gå inn mellom holmer og skjær man ellers ville styrt unna. Med ekkoloddet får man i tillegg informasjon om fiskestimer.  

7. Varmeapparat

Et varmeapparat forlenger båtsesongen betraktelig, iallfall om man ønsker å overnatte. Noen modeller går på diesel, andre på parafin. Vårt går på diesel som suges rett fra hoveddieseltank.

VHS - lite brukt

Vi har også en VHS, men der er vi nok en av dem som aldri bruker dette utstyret. Vi har VHS sertifikat og betaler årsavgift, men VHS blir i realiteten ikke brukt.

 

 

 

Årslogger

2006 Svenskekysten til Smøgen

2007 Svenskekysten til Lysekil

2008 Indre Oslofjord

2009 Jomfruland og Koster

2010 Svenskekysten til Lysekil

2011 Indre Oslofjord

 

Utstyr vi ikke har

Man kan kjøpe seg arm og fattig på ekstrautstyr til båter, og det gjelder derfor å vurdere nytten opp mot kostnaden. Dette er utstyr vi ikke finner det regningssvarende å ha:

1. Radar

En radar har utvilsomt en viss nytteverdi, men hvis man ikke ferdes mye i mørke eller tåke, mener vi at dette strengt tatt ikke er nødvendig

2. Autopilot

Vi tror dette er mer egnet om man ønsker å legge en lengre strekning bak seg. Vi kjører tett langs land og drar ofte innom viker, og da er det mindre egnet.

3. Baugpropell og aktertruster

Dette er meget gode hjelpemidler for å manøvrere i trange havner, og vi skulle gjerne hatt det, men vi klarer oss også uten.

4. Innendørs bad med dusj.

Dette står absolutt på ønskelisten, men problemet er at gulvet på badet i småbåter gjerne ligger under vannlinjen slik at man er avhengig av elektrisk pumpe for å få vannet ut. Dette blir kostbart og det kan også medføre en del problemer. 

 5. TV

Vi syns vi ser nok tv hjemme