Vårt valg var en Nidelv 26

Erfaringer med snekke fra Kristiansand til Gøteborg

Hva slags båt skal man kjøpe

Seilbåt eller motorbåt, langsom eller rask, her er våre tanker om dette

Seilbåt

Fordeler:

Ulemper:

Langsom motorbåt

Her mener vi deplasementsbåter og halvplanere opp til ca. 15-20 knops fart.

Etter vår mening er seilbåter best egnet for de som er opptatt av fartøyet og mestringen av dette, motorbåt er for de som er mest opptatt av omgivelsene man ferdes i. 

Fordeler:

Ulemper

 Noe motorstøy underveis i hovedkabinen, men kjører man langsomt er det kun en bagatellmessig dur.

 

Rask motorbåt:

Her mener vi planende båt som går i minst 20-30 knop

Fordeler

 Ulemper:

 

Diverse lenker vi benytter

 

Noen myter om sjøliv

Myte 1: Det er ikke plass til flere båter i skjærgården i Oslofjorden.

Fakta: Skjærgården er stor og det er plass til mange flere båter. Som den gamle sjøulken Odd Børresen skiver: I riktig gamle dager sa man at "her var det fullt, vi drar videre" om man kom til en vik med en båt. Nå er vi blitt vant til at det er vanlig å treffe på fire - fem båter i samme vik og legger oss naturlig inn mellom de andre. Om det er fullt er et skjønnsspørsmål, det er sikkert plass til 400 båter der om man legger seg side ved side. 

Myte 2: Alle skal nå ha et stort båtpalass, og er bare ute for å vise frem hvor velstående de er.

Fakta: Båtpalass finnes, men det er langt fra det som er vanlig for den jevne norske båteier. En vanlig båt er tvert imot svært rimelig sammenlignet med selv den rimeligste hytta du kan finne. Båt er således en mer tilgjengelig ferieform for folk flest. 

Myte 3: Båter er energislukende miljøverstinger.

Fakta: Vår bruker ca. 5 liter i timer, eller 500 liter på en sesong med 100 kjøretimer. Da har vi typisk benyttet den til et 30-talls overnattinger. Jeg tror ikke man bruker mindre energi på en hytte. For ikke å snakke om en flyreise til syden.

Myte 4: Båtsesongen i Norge er så kort.

Fakta: Vi bruker båten ganske nøyaktig 6 måneder i året. Det starter gjerne med en overnattingstur i april og vi avslutter med det samme i oktober.  Vår og høst er ofte like hyggelige som sommeren; hver årstid har sin sjarm.

Myte 5: Det kryr av uvettige fartsbøller på sjøen.

Fakta: Det finnes sikkert slike, men det er etter vår erfaring meget sjelden. Vi har alltid opplevd at folk er rolige, vennlige og hjelpsomme om man møtes på sjøen. Aviser og nyhetssendinger gir ikke alltid et riktig bilde; overdrivelser gir ofte bedre salgstall og seertall enn en nøktern fremstilling.